Το Δηλητήριο

Το δηλητήριο της μέλισσας είναι ενα πολύπλοκο μείγμα χημικών ουσιών, που εξασκεί φαρμακευτική δράση και επηρεάζει τη φυσιολογία ενός οργανισμού.

Χρησιμοποιείται με επιτυχία εναντίον της ρευματοειδούς πολυαρθρίτιδας. Περιορίζει τους ισχυακούς πόνους, την νευραλγία, την νευρομυαλγία, τη μεσοπλεύριο και βρογχική νευραλγία.

Σε αρκετές περιπτώσεις βοηθά ασθενείς που δέχονται δύσκολες χειρουργικές επεμβάσεις.

Το Κερί

Το κερί παράγεται απο τους κηρογόνους αδένες των νεαρών μελισσών σε λεπτές,σχεδόν διάφανες νιφάδες, που στη συνέχεια πλάθονται απο τις μέλισσες για να αποτελέσουν τη κηρήθρα, μια εκπληκτική κατασκευή που εαν και είναι πανάλαφρη (άδεια ζυγίζει περίπου 100 γραμμάρια) μπορεί να σηκώσει 3 και περισσότερα κιλά μέλι. Το εξαγωνικό σχήμα των κελιών της είναι σοφά επιλεγμένο για τη μέγιστη εκμετάλλευση χώρου. Για να παραχθεί ένα κιλό κεριού χρειάζονται 8 κιλά μέλι.

Το κερί είναι ενα αδρανές υλικό με υψηλή πλαστικότητα σε σχετικά χαμηλή θερμοκρασία. Είναι αδιάλυτο στο νερό, ανθεκτικό σε πολλά οξέα, αλλά είναι διαλυτό σε αρκετούς οργανικούς διαλύτες. Είναι μια λιπαρή ουσία που αποτελείται κυρίως απο εστέρες. Απο τα 284 συστατικά του κεριού τα 48 συνεισφέρουν στο άρωμά του.

Η Πρόπολη

Η πρόπολη δεν είναι τροφή για τις μέλισσες. Τη συλλέγει η μέλισσα απο τους οφθαλμούς των φυτών και την επεξεργάζεται, προσθέτοντας κερί και κάποιες ουσίες που εκκρίνει η ίδια. Οι μέλισσες συλλέγουν πρόπολη εδώ και εκατομμύρια χρόνια για να τη χρησιμοποιήσουν ως “σιλικόνη” ή “στόκο” καλύπτοντας ρωγμές και τρύπες, λειαίνοντας επιφάνειες και μειώνοντας τα ανοίγματα στη γονοφωλιά τους, ώστε να εμποδίσουν την είσοδο εχθρών ή και υπερβολικού κρύου. Τη χρησιμοποιούν επίσης για να απολυμάνουν τα κελιά της κηρήθρας όπου μεγαλώνει ο γόνος και όπου θα αποθηκευτούν το μέλι και η γύρη και στο σφράγισμα των κελιών.

Η λέξη πρόπολη (πρό+πόλις) σημαίνει το μέσο υπεράσπισης της πόλης των μελισσών